garnki gliniane

Garnek gliniany wykonuje na kole garncarskim z naturalnej gliny pochodzącej z okolic , zwykle mieszam kilka rodzajów gliny aby osiągnąć lepszą plastyczność . Następnie po wyschnięciu garnek wstępnie wypalam na biskwit , potem pokrywam go glazurą i ponownie wypalam w temperaturze około 1100-1200  stopni w zależności od rodzaju gliny i glazury . Po wypale garnek ceramiczny jest gotowy . Wykonuję kilka rodzajów garnka ceramicznego , a mianowicie tradycyjny garnek gliniany np. na ogórki kiszone czy musli , garnek rzymski dla osób lubiących zdrowe i smaczne odżywianie bez użycia tłuszczu , oraz najbardziej egzotyczny garnek tadżin ( tajine , tagine , tajin ) , naczynie gliniane wywodzące się z Maroka do przygotowywania potrawy o tej samej nazwie .

 

 

Więcej informacj na temat garnaka rzymskiego oraz  tadżina , przygotowania garnka oraz potraw znajdziecie u Pani Ilony  , która testuje moje naczynia .

Polecam :

 

Garnek rzymski                                                                  Naczynie tadżin               

                               

 

      

 

 

 

  • garnek rzymski
    garnek rzymski